Het lokaal weekendnieuws van 23-25 juni 2017

De nutsvoorzieningen en infrastructuur is klaar voor de 1e fase Stegen Akker

Lichtervelde groeit
Bouwpromotor Matexi verspreidt een bericht over de uitbouw van haar verkaveling aan de nieuwe Tweelindenstraat. Er komen daar 86 woningen, sommige met 3 andere met 4 slaapkamers. Het is niet onze bedoeling om publiciteit te maken, maar u zal toegeven dat er slechtere plaatsen zijn om je op deze aardbol vast te pinnen. Je zit er heel dicht bij het station, op een loopje van het centrum en op tel en sprong zit je in het OC. Via de Stegelstraat ben je zo weg naar de ringlaan en verder.

Waar de bouwpromotor nu mee uitpakt, is met de aanleg van een zogenoemd gemeentepark.
Ze hadden een blitser naam kunnen kiezen, mijn gedacht. Nee, het wordt geen recyclage of containerpark maar een groene ruimte van ongeveer 1 hectare met daarin een Finse looppiste, een waterpartij en zo nog het één en ander (af te spreken met de gemeente) om de ‘zachte recreatie’ aldaar te bevorderen.
Na de zomervakantie start de promotor de bouwwerken op. Tegen eind 2018 hoopt men klaar te zijn. Wie daar een stulpje wil verwerven, moet wel even in de buidel tasten: vanaf € 265 000,- voor de halfopen bebouwingen en vanaf € 305 000 voor de open bouwsels, exclusief kosten wel te verstaan.  

Wedden dat desondanks velen zin hebben de wijk te nemen naar de Tweelindenwijk?

(Info gehaald bij SLR in Het Nieuwsblad editie Roes.-Tielt-Izegem, p.2 /24-06-2017 en bij Tim Vansteelandt in KW ed. Torhout p.27 )

West-Vlaamse provincieraad krimpt
In talrijke lezersbrieven komt het aan bod: de politici snoeien overal behalve bij zichzelf. Er zijn steeds meer mandaten enz. enz.
Op initiatief van N-VA heeft het Vlaams Parlement besloten het aantal provincieraadsleden te HALVEREN! Die maatregel spoort gelijk met een aantal bevoegdheden die overgeheveld worden van de provincie naar het Vlaamse en/of het lokale niveau. N-VA, CD&V en Open Vld stemden voor die maatregel in het Vlaams halfrond. De overige partijen stemden tegen omdat ze tegenstemmen als iets van de meerderheid komt, u kent dat.
In de provincieraad kreeg N-VA-fractieleider Kristof Pillaert wel de wind van voor na uithalen van CD&V-er Guido Decorte.
Hoe dat bij u zit, beste lezer, weet ik niet. Maar zou de heer Decorte zijn munitie niet beter richten naar zijn partijgenoten die de maatregel mee goedkeurden?
 
(lees het volledige artikel van VLN in Het Nieuwsblad editie Roes.-Tielt-Izegem p.2 /24-06-2017)

Het leven begint bij 40
Een grote groep Lichterveldse 40-jarigen komen bijeen. Ooit hoorde ik een zwarte Afrikaanse man op TV zeggen: “raar volkje die Europeanen, ze vieren daar het voorbijgaan van de tijd. Als er een uur voorbij is hebben mensen een klok die een vrolijk deuntje speelt.” Sedertdien ben ik anders gaan aankijken tegen verjaardagen. Maar misschien hebben onze 40- en andersjarigen toch gelijk. Vieren dat je er nog bent. Cliff Richards zong het al (The Young Ones) … sometimes tomorrow never comes.
Zo te zien op de foto heeft de grote groep 40-jarigen er schik in. Voor sommigen was het een aanleiding om nog eens terug te keren naar hun heimat. Proficiat jongelui van 40!

Het verdriet van Lichtervelde  
Naar aanleiding van het Feest van de Vlaamse gemeenschap is er ook in Lichtervelde een viering. Die vindt al plaats op zaterdag 8 juli. Leden van onze afdeling werken er als vrijwilligers aan mee, dat spreekt voor zich.

Wat onze afdeling stoort is dat elke verwijzing naar de Vlaamse feestdag zorgvuldig vermeden of uitgevlakt wordt. Zie bijvoorbeeld het verslag in De Weekbode van dit weekend. De enige verwijzing luidt: De Lichterveldse Feeste is de opvolger van de traditionele 11-juli-viering. (Onder verstaan: er is hier geen 11-juli viering meer).

Verleden jaar bleef de vlag met de Vlaamse Leeuw de hele dag in een kartonnen doos binnen in De Schouw liggen. De gemeente was die vlag dus niet vergeten. Er was een obstinate wil om ze echt maar boven te halen als het niet anders meer kon.
Nu komt dat feest er wel met subsidie van de Vlaamse gemeenschap.
Ofwel hou je het feest van de Vlaamse gemeenschap en dan mag dat duidelijk blijken.
Ofwel hou je een Lichtervelds feestje dat afstand neemt van de Vlaamse feestdag, maar neem dan ook afstand van de subsidie.

Meer info over het programma: tel. 051 72 94 41 of cultuur [at] lichtervelde.be (voor het programma van de ‘Lichterveldse Feeste’ : cf. KW ed. Torhout 23-07-2017 p.26)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is