ZWAK(KE WEGGEBRUIKERS)

Op 21 oktober 2017, over deze onderwerpen: Informatie over Lichtervelde, Mobiliteit en verkeer
Fietsers verzamelen op de markt voor een tochtje

Vandaag vinden we bij onze inkomende mail een Nieuwsblad bericht met de titel: ‘Hoe veilig is Lichtervelde voor fietsers en voetgangers?’. In het artikel kunnen we vernemen hoeveel zwakke weggebruikers er in onze gemeente gewond raakten in het verkeer. Niet enkel voor Lichtervelde. Er is een soort inventaris gemaakt voor alle gemeenten.

Het artikel begint met de zin: << De overheid doet nauwelijks genoeg om de veiligheid van zwakke weggebruikers te verzekeren…>>

Antwerpen moet het ontgelden, vervolgens Ben Weyts die onvoldoende zou doen.
Er zou zelfs een lichte toename van ongevallen bij fietsers optreden de laatste paar jaar.

We moeten eerst een hele poos lezen voor we vernemen dat enkel de gewestwegen in aanmerking genomen werden.

Uiteraard zijn we benieuwd naar de verkeerstol die de zwakke weggebruiker in Lichtervelde betaalt. (Dat is vanzelfsprekend niet hetzelfde als de Lichterveldse zwakke weggebruikers, de woonplaats van de slachtoffers is evenmin meegedeeld.)

Lichtervelde met zijn 8612 inwoners had in 2016 twee gewonden bij de voetgangers en vier bij de fietsers. Dat zijn er uiteraard zes te veel. Daarmee zit Lichtervelde ietsje beter dan het gemiddelde.  

De reportage spreekt schande over de situatie die niet zou verbeteren. Da’s altijd makkelijk.
Dat er de jongste jaren heel wat meer fietsers bijgekomen zijn, dankzij de populaire elektrische fiets, dat lees je nergens. Iedereen weet dat vooral ouderen dat soort vervoermiddel bezigen en er nogal wat ongevallen en ongevalletjes mee gebeuren.
Het was niet nodig dat eruit te filteren zodat de cijfers consistent van jaar tot jaar op een vergelijkbare basis zouden gezet worden. Dat er nog altijd veel fietsers zonder licht rijden of zich risicovol gedragen, het is evenmin een beschouwing waard.

Wat we ons ook afvroegen: rekent men de valpartijen bij wielerwedstrijden mee? Je komt het niet te weten. De feitelijke informatie moet wijken voor ongegronde beschuldigingen.

We willen de calimero niet uithangen. Maar laat het ons zo stellen: gelukkig hebben we lang mooi weer gehad.  Anders was er ongetwijfeld één van de N-VA daarvoor met pek en veren bestreken.
 

Waarover ging dat artikel nu eigenlijk? Zwakke weggebruikers – zwakke pengebruikers?  

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is