Aankoop Huwynsbossen

Sommige gelegenheden doen zich maar eenmaal voor. De kans om de Huwynsbossen te verdubbelen en opnieuw te verbinden met de restjes Colpaertsbos, mocht het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) niet laten liggen. Bovendien past de aankoop volledig in de doelstelling van minister Zuhal Demir om Vlaanderen van de nodige groene longen te voorzien. De omgeving is altijd bebost geweest. De aankoop was dus een historische kans om het stukje natuur in ere te herstellen. In het licht van de geschiedenis zal de aankoop zonder twijfel als een moedige en verstandige beslissing aanzien worden. Bent u al enthousiast?
 

Een meerwaarde voor Lichtervelde en omstreken

West-Vlaanderen is een bosarme provincie. Vooral in Midden-West-Vlaanderen is er amper bos. Bent u zich er na de coronaperiode ook nog meer van bewust geworden hoe belangrijk het buitengebied is? Rust, recreatie, sport, gezonde lucht en gevoel van ruimte zijn zaken die we meer en meer weten te waarderen. De klimaatopwarming en oprukkende verstedelijking van het platteland door verkavelingen en agro-industrie zijn bijkomende drijfveren om volop de kaart te trekken van de natuur, waar het nog kan. Voor u, de Lichterveldenaar, is dat zonder twijfel een meerwaarde.
Het zet ons op de toeristische kaart en versterkt ons imago als een landelijke en groene gemeente waar het goed is om te wonen. Voor een leefbaar Lichtervelde.

En de landbouw?

Hoewel de gronden ‘niet herbevestigd agrarisch gebied’ waren, is het ongenoegen van de landbouwsector over de aankoop gebaseerd op een terechte bekommernis: steeds meer landbouwgrond verdwijnt, ook in Lichtervelde. Maar de oorzaak daarvan ligt niet alleen bij de creatie van bos of natuur. Verschillende grote verkavelingen uit het recente verleden lieten gehele weilanden en akkers verdwijnen. Daarnaast zijn steeds meer percelen die gelegen zijn in  landbouwzone niet meer beschikbaar voor de actieve landbouw. De N-VA roept op om gehoor te geven aan het onderliggende signaal van de landbouwsector. Een herziening van ons verouderd gemeentelijk ruimtelijk structuurplan laat ons toe om terug een evenwicht te vinden tussen landbouw, groen en bewoning.

Te veel betaald?

De Vlaamse overheid is verplicht te kopen aan marktconforme prijzen. Om te vermijden dat men te veel betaalt, schat een beëdigd landmeter eerst de gronden. Vervolgens mag de overheid niet meer bieden dan de prijs, bepaald door die schatter.
In de regio Roeselare bedraagt de prijs van de landbouwgrond gemiddeld 100.000 tot 125.000 euro per hectare. Er werd 11 euro/m² of 110.000 euro per hectare betaald. De aankoop wordt enerzijds gefinancierd met geld uit het Boscompensatiefonds. Dat fonds bevat het geld dat men moet betalen als men bestaande bossen of bomen kapt (bijvoorbeeld bij verkavelingen of industrie). Anderzijds komt een deel uit het budget dat de Vlaamse Regering heeft voorzien voor herbebossing.
Lichtervelde krijgt er dus een prachtig stuk natuur bij zonder dat het op de gemeentefinanciën weegt.

Een natuurlijke oplossing voor bodemerosie

De Huwynsbossen bevinden zich op de heuvelrug die het IJzerbekken en het Scheldebekken van elkaar scheidt. Het is een van de hoogste punten in Midden-West-Vlaanderen. Wist u dat het verval van de kam tot aan het centrum van Lichtervelde even groot is als het verval van de dorpskern tot aan de zee? Dan begrijpt u onmiddellijk dat de hellingen relatief steil zijn. Dat maakt ze heel erosiegevoelig: de bovenste laag aarde spoelt bij hevige regenbuien gemakkelijk weg.
Dat leidt tot dichtgeslibde grachten en modderstromen. In het verleden werden daarom heel wat maatregelen tegen erosie genomen. Via een opstalrecht plaatste de gemeente takkenwallen en bladermanden aan de randen van de percelen om het wegspoelen van de aarde tegen te gaan.
Een bos biedt op termijn een blijvende oplossing voor de problematiek.

En in droge perioden?

In langdurige periodes van droogte wordt een bos kwetsbaar voor brand. Preventie door goed bosbeheer, waakzaamheid, een doordacht interventie- en noodplan en erop toezien dat de gedragsregels nauwgezet
worden nageleefd, zijn erg belangrijk.
N-VA Lichtervelde drong er bij het kabinet van de minister op aan om al bij de aanleg van het bos rekening te houden met dat risico. De aanwezigheid van water in de vorm van vijvers, poelen en vochtige gebieden speelt daarin een belangrijke rol.

Wat mag u verwachten?

Omdat de gronden vrij zijn van pacht, kan het Agentschap voor Natuur en Bos snel beginnen. Komend plantseizoen wordt al overgegaan tot een gedeeltelijke aanplanting, waarbij rekening wordt
gehouden met de gebruikers. Een ander deel zal door natuurlijke herbebossing opnieuw streekeigen groen worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is