De dingen die voorbijgaan

Op 17 december 2017, over deze onderwerpen: Informatie over Lichtervelde, Kunst en Cultuur, Toerisme & evenementen
Voorstelling Jaarboek HK op 17 december 2017

Lichtervelde herbergt een Heemkundige Kring die veel grotere gemeenten ons benijden.  Deze morgen (17 dec.) was weer een belangrijk moment in de jaarwerking van de Kring.
De HK Karel Vandepoele stelde immers haar Jaarboek voor in het Huis Vancoillie. Het jaarboek is al het 33e in de rij. Terzelfdertijd stelde de perskring haar Fotojaarboek voor.
Lichtervelde in nieuwe prenten - Fotojaarboek 2016 - 2017. (Ook onze afdeling komt er een paar keer aan bod, maar dit terzijde).

Na de plichtplegingen en de uitzettingen gaf de Heemkundige Kring nog een interessante diamontage ten beste. Het onderwerp was de opening van de spoorverbinding  in Lichtervelde met de ongevallen die ermee gepaard gingen.
Ook de vliegtuigcrash van 28 mei 1944 kwam aan bod. U zal zich herinneren dat voor de omgekomen bemanning een monument opgericht werd aan de op- en afrit aan de E403 (nabij de carpool-parking).

In het Jaarboek komen ook die onderwerpen ter sprake, maar nog veel meer. Dit keer krijgen we verhalen over de Heihoek, Het Frontparadijs, onze gemeente in de Napoleontische tijd, De wereldreis van Benari Pollet, enz. enz.

Wie zijn bijdrage netjes vooraf voldaan had, keerde huiswaarts met niet enkel het jaarboek maar bovendien een aardige kalender 2018.

Zo'n Heemkundige Kring vervult een bijzonder nuttige taak. Vooreerst zijn het archief dat ze bijhouden en de werken die ze uitgeven, een goudmijn voor historiografen.
Maar vooral: deze vereniging houdt het logboek bij van onze gemeente.

Contactgegevens: http://heemkringlichtervelde.wikidot.com
Voorzitter Filip Van Devyvere, Burg. Callewaertlaan 20 - 8810 Lichtervelde 051/72 25 04
e-mail: vandevyvere.f [at] skynet.be



 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is