U bent hier
Een ongeluk komt nooit alleen
Op zijn voorpagina brengt De Krant van West-Vlaanderen vandaag (26-01) het verhaal van een Lichtervelds gezin dat zijn huis moest ontvluchten.
Na de brand bij het aanpalend buurhuis, liepen ook zij schade op. Nu wil het parket en ook de verzekeringsmaatschappijen nagaan hoe de brand precies ontstaan is, wiens verantwoordelijkheid het is, enzomeer.
Dat zijn natuurlijk heel terechte bezorgdheden. Maar waarom moet dat gebeuren op de kap van de mensen van wie vaststaat dat zij in dit verhaal enkel slachtoffer zijn?
Als zij dan toch hun huis uit moeten, wel verplicht dan de verzekeringsmaatschappijen om terstond een oplossing te bieden. Dat kan door in de tijd die nodig is om de zaak uit te klaren en de herstellingen uit te voeren, dat gezin een huis te bezorgen dat ten minste evenwaardig is. Pas later, als alles juridisch geregeld is, kan men nagaan wie moet oprdraaien voor de kosten.
Als verzekeringsnemer is men altijd verplicht op te treden als 'een goed huisvader'. Dat houdt onder meer in dat men ervoor moet zorgen dat het schadegeval geen vermijdbare grotere proporties aanneemt. Dat ziet men in de praktijk regelmatig gebeuren. Heb je door de storm een gat in je dak, dan dek je dat zo vlug mogelijk af om de gevolgen in te perken.
Welnu verzekeringsmaatschappijen hebben evenzeer die plicht. Ook zij moeten het risico vakkundig beheren. Zij moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de schade voor de verzekerde niet blijft oplopen.
Voor het getroffen gezin loopt de benadeling alsmaar op. De verzekeraar is naar verluidt wel bereid om te vergoeden. Maar het gaat hier over veel meer dan geld. Naast de kosten is er ook het ongemak, de onzekerheid, gebrek aan comfort, tijdverlies, een hoop rompslomp en ga zo maar door. Intussen blijkt dat de roetstank niet te harden is. Krijg dat maar eens uit je huis.
Wat wij ons ook afvragen, zou de gemeente hier ook niet een tandje kunnen bijsteken en dat gezin bijstand verlenen?