Gemeenteraad 28 mei 2018

De duiventil

Standpunten in een notedop

De N-VA-fractie heeft haar bedenkingen bij het vakantieaanbod voor kleuters en lagere-schoolkinderen. Terwijl reeds enkele jaren een stijging in de vraag is, stellen wij vast dat de voorziene plaatsen in de opvang nog steeds niet volstaan.

  • Men stelt voor om uit te wijken naar kampen, maar gezien hun hoge kostprijs (tot meer dan het dubbele van de gewone opvang) kan dit moeilijk als een evenwaardig alternatief beschouwd worden.

  • De N-VA-fractie hekelt ook het gebrek aan groen op de voorgestelde locaties. Er wordt voornamelijk uitgeweken naar de betonnen speelplaatsen van de scholen! Waarom houden wij eens geen “Bosduiventil” en laten we ons kinderen niet ravotten in de Huwijnsbossen?
     

 

Uitgebreid standpunt per agendapunt 

We hernemen enkel de punten waarvoor de fractie geen instemming kan geven of die toelichting vergen.


Punt 21    Vraagstelling  door Sofie Steurbaut

Na de laatste zonovergoten dagen is het zo stilletjes aan tijd om aan de vakantie te denken. Wie vakantie zegt, denkt aan een spelende kinderen en bijgevolg begint voor veel werkende ouders de vakantiepuzzel opnieuw. Wij hebben een aantal vragen i.v.m. het vakantieaanbod dat door of via de gemeente wordt aangeboden.

- Ten eerste het aanbod van de kleuters:

  • Vorige week 22 mei om 06.45u startten de inschrijvingen voor de Duiventil.
  1.  Hoe zit het met de bezetting: zijn er nog dagen waarop plaatsen zijn? Voor de dagen waarop geen plaats meer is, hoeveel kinderen staan dan op de wachtlijsten?
  2. Afhankelijk van de leeftijd zitten de kinderen ook in een verschillende leeftijdsgroep die dan ofwel in het Beverbos of in de Duiventil zelf zitten. Zijn er ook kinderen die bij een andere leeftijdsgroep dienen aan te sluiten omdat er per leeftijdsgroep geen plaats meer was?
  • Het aanbod kampen
  1. In juli is er alleen een aanbod van sportkampen, behalve één kamp van Ratjetoe in de laatste week. In augustus hebben we dan de kampen van Tjaka en Ratjetoe en de deze van de sportdienst.

- Ten tweede het aanbod voor de lagere schoolkinderen:

  • Bengels:
  1. Ook hier graag een zicht op de beschikbaarheid en bezetting?
  • Het aanbod kampen:
  1. De situatie is gelijkaardig aan deze van de kleuters: veel sport in juli en de rest in augustus.(In juli louter Sportievak. In augustus hebben we dan Tjaka – pantharei – sportievak)

De N-VA-fractie heeft een aantal bedenkingen bij dit aanbod:

  • Het aanbod is zeer specifiek per periode: juli voornamelijk sport, augustus andere dingen.
    Dit impliceert dat er weinig variatie is voor de kinderen: het mag dan wel gezond zijn om veel te sport te doen, maar het is nog een verschil om 4 weken aan een stuk een sportkamp te gaan doen. Niet ieder kind zijn interesses liggen uitsluitend bij sport.
  • Daarnaast is er ook de hoge kostprijs. Deze loopt tot 85euro per week externaat zonder eten of tussendoortjes. Bovendien is het een prijs per week wat maakt dat ouders die bijvoorbeeld 4/5 werken en een dag per week thuis zijn eigenlijk een dag te veel betalen.
    Dit in vergelijking met de Duiventil waarbij het bedrag slechts 9euro per dag of in de Bengels waar het slechts 5euro per dag is. Bovendien kan bij de kampen nog extra opvang in de Duiventil komen aangezien de opvanguren slechts om 8u starten.
  • Bijgevolg kan het kampaanbod toch niet als een alternatief voor kleuteropvang of speelpleinwerking voorgesteld worden. Het is eerder een aanvullend aanbod dat misschien eens de gewoonlijke opvangwerking doorbreekt, maar indien ouders verplicht worden hun kinderen naar de kampen te sturen wegens plaatsgebrek dan wordt dit een heel dure aangelegenheid.
  • Tenslotte is er nog de locatie: helaas moeten wij vaststellen dat heel wat kleuters die al gans de schoolperiode alleen op de beton van de speelplaats moeten spelen leven, zich nu ook in de vakantie minstens een maand op diezelfde beton moeten uitleven.
    Wij zijn van mening dat kinderen moeten kunnen ravotten in het groen, eigenlijk het ganse jaar door, maar minstens in de vakantie.
    Het is jammer dat het bestuur niet op zoek gaat naar creatieve locaties: waarom houden we eens geen “Bosduiventil” in gaan we niet eens de Huwijnsbossen op zoeken? Is het speelbos dat we daar hebben dan alleen bedoeld voor zij die op kamp gaan naar de Radar? Waarom laten we onze eigen Lichterveldse jeugd niet proeven van al dat groen?

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is