U bent hier
Lichtervelde wordt Hartveilig dankzij DURF

Op de gemeenteraad van 28 april werd het agendapunt van DURF om het kwaliteitslabel van Hartveilige gemeente aan te vragen bij het Rode Kruis goedgekeurd. “Zo willen we de overlevingskans van slachtoffers bij een hartstilstand in onze gemeente verhogen en de eerstehulpcapaciteiten van de gemeentelijke medewerkers vergroten”, vertelt Wolfgang Vanpraet.
Dagelijks krijgen ongeveer 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. “Door binnen 3 tot 5 minuten te starten met de reanimatie en door een automatische externe defibrillator (AED) te gebruiken, verhoog je de overlevingskans van het slachtoffer tot 70%”, weet Wolfgang Vanpraet.
Drie stappen om label te behalen
“DURF wil daarom dat Lichtervelde het label ‘Hartveilige Gemeente’ aanvraagt bij het Rode Kruis. Daarvoor moet ze drie stappen ondernemen. Ten eerste moet er op ons grondgebied minstens één goed zichtbare en publiek toegankelijke automatische externe defibrillator (AED) ter beschikking zijn. Spijtig genoeg moeten we met DURF vaststellen dat de toestellen in beheer van de gemeente niet altijd toegankelijk zijn. Zo hangen ze binnen in gebouwen die na sluitingsuur niet meer toegankelijk zijn. Ten tweede moet de gemeente een opleiding ‘Reanimeren en defibrilleren’ organiseren voor minstens tien procent van de gemeentelijke medewerkers. Ten derde moet de gemeente online doorgeven dat ze dit engagement voor twee jaar wil aangaan. Wij vragen het gemeentebestuur om snel de nodige stappen te ondernemen ” , Wolfgang Vanpraet.
Twee doelstellingen
Rode Kruis-Vlaanderen wil met haar project ‘Hartveilig’ de overlevingskans van slachtoffers bij een hartstilstand verhogen en de eerstehulpcapaciteiten van de bevolking vergroten. De twee doelstellingen streeft ze na door zoveel mogelijk mensen te informeren en opleiden in reanimatie en het gebruik van een AED-toestel. Ten tweede wil de organisatie zo veel mogelijk steden, gemeenten, bedrijven, organisaties, scholen en sportclubs motiveren om een defibrillator te plaatsen.
Blinde vlekken aanpakken
Naast het engagement voor het label Hartveilige gemeente wees Wolfgang Vanpraet op een aantal blinde vlekken in de gemeente. “Ons station is één van de drukst bezochte plekken in de gemeente met dagelijks meer dan 3.000 reizigers, toch hangt nergens een AED-toestel in de buurt. Daarnaast wordt er van de sporthal van GBS Het Beverbos na de schooluren gretig gebruik gemaakt, maar daar opnieuw nergens een toestel te bekennen. Deze blinde vlekken dienen dringend aangepakt te worden en daar wees ik ook op in mijn voorstel.”