Minster Muyters op de nieuwjaarsreceptie van N-VA in Izegem

Op 31 januari 2017, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws

Gisteren, zondag 29 januari, waren we met een kleine Lichterveldse delegatie van 4 te gast op de nieuwjaarsreceptie van de N-VA-arrondissementele afdeling en van N-VA-Izegem. 
Dat vond plaats in het Bierkasteel van Van Honsebrouck in Izegem. Dat is een prachtige locatie. Neem maar eens een kijkje op www.bierkasteel.be.
Nog maar net binnen, of uw webredacteur kreeg een bandje rond zijn pols met <Filou> erop.  

Philippe Muyters was gastredenaar. Hij gaf er een gesmaakte uiteenzetting over de economische prestaties van de Vlaamse regering. Hij haalde een persartikel aan dat sneerde naar ‘zijn’ regering. Het kwam erop neer dat ze wel goed werk verrichten maar dat ze de positieve resultaten en zichzelf zo slecht verkopen.  Onze Vlaamse minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport stelde ons de vraag: wat willen wij? Goed werk leveren en zelf minder in de kijker lopen – ofwel – er verder een janboel van maken en onszelf goed verkopen? 
Hij somde een ellenlange lijst van economische resultaten op. Het kreeg allemaal amper media-aandacht. Is dat de schuld van de beleidsmakers of van de verslaggevers? Alsof er anderszins te veel goed nieuws zou zijn! 
Toen het plafond in het kantoor van Muyters naar beneden kwam, verdrongen de journalisten en de fotografen elkaar. 
Het zegt eigenlijk alles over het volk dat tegenwoordig de actualiteit hoort weer te geven.  
Tijdens de toespraak bevond onze minister-president, Geert Bourgeois, zich in de VRT-studio voor het programma De7e dag.  

Ook arrondissementeel voorzitter Filip Daem was goed op dreef. Zodanig zelfs dat Geert Bourgeois nog het einde van diens betoog haalde. 
Gelukkig is er hier en daar nog wel een integere journalist die het aandurft genuanceerd en objectief te berichten.  Vandaar een eresaluut richting Lex Moolenaar. 
 

Bron: Gazet van Antwerpen online 30 januari 2017 om 03.00 u 
Auteur: Lex Moolenaar, senior writer

Europa, luister naar Bourgeois
Het was een verademing. Na maanden waarin we ons vaak afvroegen waarom we in dit land eigenlijk zo’n topzware structuur nodig hebben met een overvloed aan regeringen, ministers en administraties, zette Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) gisteren in De Zevende Dag de puntjes op de i in de kwestie die momenteel alles overheerst: de wereld na de verkiezing van Donald Trump.

Onder de taalgrens is er dezer dagen geen tijd om met die fundamentele kwestie bezig te zijn. Daar nemen de Publifin-affaire, de toekomst van de PS en die van het icoon Elio Di Rupo nu alle tijd en energie van de politici in beslag. Gelukkig is er ook nog Vlaanderen, zodat de internationale zaken niet helemaal tussen de plooien vallen. Want amper een week na het aantreden van Donald Trump als president van de VS, blijkt dat alle verhoudingen wel degelijk in een razend tempo aan het veranderen zijn.

Geert Bourgeois maakte gisteren duidelijk dat de Vlaamse regering en de N-VA de gebeurtenissen op de voet volgen. Hij leverde terecht kritiek op de beslissing van Trump om de import van vluchtelingen uit zeven moslimlanden te bevriezen. Dat is namelijk een populistische maatregel die indruist tegen alle humanitaire principes. Bourgeois verzet zich ook tegen een inreisverbod voor vluchtelingen die al beschikken over een toestemming om hierheen te komen. Hij vreest – terecht – dat zo’n maatregel alleen maar zal leiden tot chaos, tenzij hij berust op een afspraak die internationaal wordt gedragen. Maar Bourgeois steunt wel – en ook dat vinden wij terecht – de verscherpte controles op visa waar Trump op aandringt.

Als de regering-Michel het te druk heeft met zichzelf en met de problemen in Wallonië, dan moet Vlaanderen het heft in eigen handen nemen. Mogelijk heeft Geert Bourgeois dat gedacht voordat hij zich zondagochtend naar de studio van de openbare omroep begaf. In elk geval sloeg hij in enkele minuten de spijker op de kop. Vooral toen hij stelde dat de Europese Unie op dit moment in de geschiedenis te veel afwezig blijft. Waar is de EU in het conflict in het Midden-Oosten? Waar blijft ze in het debat over de krachtsverhoudingen na de aanstelling van Trump? Waarom draait alles nu om de verhouding tussen de VS, Rusland en China? Is Europa dan niet zowel qua bevolking als qua bbp vele malen groter dan Rusland?

Bourgeois alleen kan de houding van de EU niet veranderen. Maar zijn voorbeeld verdient wel navolging. Want de toekomst van de EU is in groot gevaar. En het is vijf voor twaalf.

nieuwjaarsreceptie

een overrompelend succes voor de inrichters van N-VA_Izegem

etentje achteraf

gezellig etentje na de uiteenzettingen. (foto's gavamec)

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is